Lørdagsprosjekter
Jonsvollkvartalet
Næringsbygg og byrom
Arkitektgruppen CUBUS for Sparebanken Vest
20 000 m2, ferdigstilt 2016
Jonsvollkvartalet er det prisvinnende bygget til Sparebanken Vest, der banken samlokaliserer et sterkt fagmiljø innen finans, eiendom og forsikring. Målet var at bygget skulle bli et kraftsenter for vestnorsk verdiskaping.
"Eiendomsprisen 2016 går til et av de få signalbyggene som er skapt i Bergen sentrum de siste årene. Byggets 20.000 kvadratmeter fordelt på ti etasjer gjør det til et synlig og markant bygg midt i Bergens såkalte kulturakse. Tomtens beliggenhet, med små, gamle trehus på den ene siden og større, modernistisk bebyggelse på den andre, har vært en utfordring for både bygningsform og struktur, men som vi mener er godt løst for dette bygget. Blant annet er det relativt store bygningsvolumet trukket noe tilbake fra småhusbebyggelsen, 400 kvadratmeter av tomten er ubebygd og opparbeidet som en åpen plass, samtidig som gaten utenfor er vesentlig opparbeidet som en ny og åpen gågate."
https://haltenbanken.com/prosjekt/jonsvollskvartalet-for-sparebanken-vest-3/ https://arkcubus.no/prosjekter/naeringsbygg-jonsvollkvartalet/
Verftet, et strøk i Bergen
Transformasjon fra industri til kulturhus
Verftet er et strøk i Bergen i området Nordnes, i bydelen Bergenhus, på vestsiden av Nordneshalvøyen. Navnet kommer av at det ble anlagt verft her i 1786, det såkalte Georgernes verft. I 1850-årene ble driften av verftet overtatt av Ananias Dekke som anla dokken som ble hetende «Dekke-dokken» eller «Dikke-dokken»
I tilknytning til verftsvirksomheten vokste det fram en liten bydel med boliger for arbeidsfolk, med en tett og variert trehusbebyggelse som fikk vokse frem uten regulerte gater. Mot slutten av 1800-tallet ble det reist enkelte leiegårder, men strøket fikk aldri noen massiv leiegårdsbebyggelse. Verftsgaten er hovedgaten i området.
Kulturhuset USF Verftet, dansekompaniet Carte Blanche (Studio Bergen), Fredriksberg fort og TV 2s hovedkvarter ligger alle innenfor strøkets grenser.
USF Verftets bygning ble reist som tekstilfabrikk (1886 til 1903), før den var Norges største hermetikkfabrikk under ett tak; United Sardine Factories A/S, U.S.F.
USF Verftet er i dag Norges største kulturhus, en 12 000 m² stor kunst- og kulturarena som inneholder arealer for produksjon og formidling, med til sammen 120 virksomheter fordelt på alle fagfelt innen kunst og kultur. Det har fem scener for musikk, teater, dans og film, 80 kunstneratelierer, samt kontorer og andre lokaler for både offentlige og private kulturaktører. Virksomheten drives av Stiftelsen Kulturhuset USF.
Åsane videregående skole, kulturhus og bibliotek
Ny videregående skole med kulturhus og bibliotek
HLM arkitekter og B+B Arkitekter AS for Hordaland Fylkeskommune25 000 m2, ferdigstilt 2020
"Dette er byutvikling på et nytt nivå, hånd i hånd med markert verdsetting av yrkesfag. Skolen er supplert med kulturhus og bibliotek, som skal bli brukt av hele Bergen.
Programmet for prosjektet omfattet en ny måte å tenke samlokalisering av skole og kulturtilbud i en urban kontekst sentralt i Åsane. En viktig del av prosjektet var byutviklingsdelen av oppgaven. Åsane VGS og Kulturhus er en viktig brikke i å forme den nye gåbyen i Åsane. Bygninger og byrom er utformet slik at de gir rammer for godt byliv for alle.
Prosjektet omfattet prosjektering av ny videregående skole, kulturhus og bibliotek. Essens var å skape en inkluderende bygning. Visjonen var å skape et møtested for alle. Et offentlig rom som er tilgjengelig for alle. En arena der elever, pensjonister, barnehagebarn, kunstinteresserte, bibliotekbrukere, kulturinteresserte, kulturskoleelever, lag og foreninger møtes. Et hus for alle. Et sted hvor det skapes mer interaksjon mellom grupper i lokalsamfunnet, på tvers av generasjoner, interesser og sosiale strukturer – ved å fjerne skillelinjer reduseres terskelen for å delta.
Organisering av 1. etasje viser tydelig grunntanken i prosjektet. Alle funksjonene er orientert rundt et felles torg over fire etasjer. Det skilles ikke mellom skole, kultur eller bibliotek.
Liaparken, et unikt boligprosjekt
MAD arkitekter for BOB Eiendomsutvikling AS / Strand AS
16289 m², ferdigstilt 2023
Liaparken er et unikt boligprosjekt som setter delingskultur, samhold og inkludering i sentrum.
Prosjektet føyer seg inn i den vestnorske bygningstradisjonen ved å ta med seg kvalitetene fra tunet og andre bratte tettbygde områder vi kjenner fra Sandviken og Nordnes i et moderne boligbyggeri. De romlige opplevelsene og kvalitetene fra smett og smau i eldre trehusbebyggelse er integrert i byggets form.
Tanken er at dette skal fungere som et vertikalt nabolag med flere sosiale funksjoner og møtesteder forent i ett bygg.
Frescohallen
Restaurering av tidligere børshall, nå restaurant
Arkitekt Claesson Koivisto Rune, lyssetting Zenisk for De bergenske 1000 m2, ferdig 2022
Noen trappetrinn opp fra Vågsallmenningen midt i Bergen sentrum ligger den tusen kvadratmeter store restauranthallen i nyrenessanse-bygget Bergen Børs fra 1862, tidligere børshall og ekspedisjonslokale for bankvirksomhet (arkitektene Schiertz og Solberg,) med de hundre år gamle veggmaleriene til Axel Revold.
Freskene regnes som en «nasjonalskatt» i norsk kunsthistorie. De ble bestilt i 1915 av bergenske handelsmenn som ville utsmykke børsveggene. Revold var elev av franske Henri Matisse og vant konkurransen mot fire andre bidrag. Revold skrøt på seg at han var en dedikert freskemaler, men hadde aldri malt en freske. Han måtte derfor på studietur til Italia før han begynte på oppdraget. "Et rytmisk sammenbundet dikt om det daglige liv" var Revolds egne ord om kunstverket.
"Restaureringen av Frescohallen i Bergen er inspirert av Beatles-filmen Yellow Submarine, 1800-tallets wienerstoler, et kunstverk i Milano og veggmaleriene til Axel Revold. Nå vekker Frescohallen internasjonal oppmerksomhet."
https://www.arkitektur.no/aktuelt/interioer/bergensrestaurant-hoester-internasjonal-heder/ https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/13866856